Geschiedenis

ALAEU_Logo_Basic_Grey_CMYKv2Geschiedenis van het ras

Aan het eind van de 80er jaren kreeg een Australische hulphonden Vereniging, een aanvraag voor een hulphond voor een blinde vrouw met allergische klachten.

Helaas hadden ze in Australi├ź geen hond om haar aan te bieden. Men ging op zoek naar een nieuw te vormen ras; men ging de labrador kruisen met een uit Zweden ge├»mporteerde poedel, omdat hij uit hulphonden lijnen kwam. De man die dit begeleidde was Wally Conran.

Hij doopte zijn kruisingen Labradoodle, als een combinatie van labrador en poedel. Daarna was er een andere man die wel brood zag in het fokken van deze leuke honden als huishonden; hij ging nog een stapje verder en kruiste de eerste kruisingen nog eens terug met een poedel. Helaas heeft deze man zijn werkzaamheden niet goed bijgehouden. Nadat hij een aantal jaren 1e en 2e generaties gefokt had, is hij ermee gestopt.

Op een gegeven moment kwam de Australische hulphonden Vereniging in contact met Angela Rutland-Manners, op zoek naar gastgezinnen voor hun Labradoodle-puppies. Zij raakte erg gecharmeerd van het ras en ging er verder mee experimenteren, daarbij later geholpen door haar moeder, Beverly Manners. Zij hebben samen een aantal andere rassen ingekruist, zoals dat bij elke rashond is gebeurd. Het “recept” is echter een geheim. Het resultaat is de prachtige Australian Labradoodle, zoals wij hem nu kennen.

Bovenstaande betekent dus dat je een Australian Labradoodle niet na kunt maken door labrador en poedel te kruisen..